About Us


PROFIL SYARIKAT

Syarikat Kazz Agro Valley Sdn. Bhd. adalah satu-satunya syarikat milik bumiputera sepenuhnya. Sejarah pelopor hidroponik bermula sejak 25 tahun ,Tahun 1992 yang lalu dengan menjalankan kegiatan penyelidikan dan seterusnya merumus formula baja hidroponik pertama di Malaysia.

Alhamdulillah,Syukur kepada Allah S.W.T KAZZ masih meneruskan usaha dalam merevolusi Pertanian di Malaysia. Kazz merintis satu kaedah baru dalam industri pertanian dengan menggunakan baja cecair yang terawal di Malaysia. Sejarah KAZZ bermula pada 1988 dengan industri Maz Perabut buloh. Seterusnya Perusahaan Kazz Seni Taman. 1990 KAZZ merintis satu kaedah baru dalam industri pertanian dengan membangunkan teknologi hidroponik yang dinamakan Hidroponik Domestik dan Hidrokultur pertama di dunia. Kazz juga bertanggungjawab mempelopori Teknologi Baja Cecair yang pertama di Malaysia. 25 tahun di dalam era 3 Perdana Menteri dan 5 Ketua Menteri Negeri Melaka mengetahui kewujudan KAZZ dan kini berjaya membangunkan Kazz Agro Valley di Duyong, Melaka bagi melaksanakan Projek HerbaPonik seluruh Parlimen dan Dun di Malaysia.


PENGASAS FORMULA

*1988 - Industri Mazz Perabut Buloh
          - Perusahaan KAZZ Seni Taman
          - Restoran Benteng Selera KAZZ

*1990 - Kazz Hidroponik Domestik
*1998 - MULAI KOMERSIL
           - Kazz Hidroponik Domestik
           - Kazz Liquid Fertilizer

*2008 - Kazz Agro Valley

‭Industri Pegaga

Syarikat Kazz Agro Valley bercadang untuk melaksanakan dan mempraktikkan penanaman pegaga secara hidroponik kerana dengan konsep ini, pegaga akan tumbuh dengan cepat dan mengeluarkan hasil yang berkualiti tinggi. Hasil yang diperolehi juga dijamin bersih dan bebas daripada sebarang racun dan makhluk perosak. Konsep ini tidak memerlukan tugasan merumpai, menyiram dan mencangkul.


PENGALAMAN

Entiti ini khusus dalam bidang hidroponik selama lebih 25 tahun. Dengan itu, mereka ingin berkongsi dan mewujudkan kesedaran kepada semua masyarakat tentang betapa pentingnya hidroponik dalam kehidupan seharian kita.

‭MISI DAN VISI

Syarikat Kazz Agro Valley telah menyatakan hasrat “KEMPEN MERAKYATKAN HIDROPONIK” di mana ia bertujuan memberi kesedaran kepada pengguna untuk menanam sayuran yang bersih, suci dan segar untuk kegunaan sendiri di rumah atau di mana- mana walaupun hanya di kawasan yang sempit seperti di rumah apartment.


Usaha-usaha yang dijalankan oleh Kazz ternyata memenuhi seruan kerajaan mengenai “Kempen Bumi Hijau” serta “Pertanian Adalah Perniagaan” yang dapat membantu rakyat mengurangkan perbelanjaan bagi mengatasi kegawatan ekonomi yang dialami masa kini.


It is proven that the usage of liquid fertilizer for various types of plantation has been successful and even got favorable response towards conventional plantation. The company introduced the idea of planting without the use of land. Instead, using a water medium which contains nutrients to encourage the growth of the plantations.


Kazz Agro Valley is proposing to encourage hydroponic plantation because this concept will make the plants grow faster and give a higher quality of end products. These grown plants are guaranteed to be clean and free from any pesticide and insects. It uses minimal effort as the user doesn’t have to do any weeding, watering and hoeing.


The company has started a campaign called “KEMPEN MERAKYATKAN HIDROPONIK” where its purpose is to create awareness towards the people to engage in hydroponic plantation for fresh, clean and healthy fruits or vegetables that can be planted anywhere from houses, to small spaced areas such as apartments.
BENGKEL HIDROPONIK

Selain itu, KAZZ juga menganjurkan sesi ceramah kepada pada semua masyarakat Malaysia. Jika anda berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut berkenaan hidroponik, sila hubungi kami di talian 0173562205 dan tinggalkan nama & lokasi anda.


Kebiasaannya, KAZZ akan menerima jemputan dari pihak sekolah, agensi kerajaan, syarikat swasta, koperasi, NGO dan pelbagai lagi.

Terdapat 2 jenis bengkel yang diperkenalkan.

BENGKEL HIDROPONIK

- Asas Pengenalan Hidroponik

- Durasi 2-3 jam sahaja.

- Kazz hanya memenuhi jemputan.

- Pihak penganjur akan menyediakan peserta.


BENGKEL HIDROPONIK PROFESIONAL

- Dianjurkan oleh pihak KAZZ

- Lokasi di Hotel-hotel bertaraf 3-5 bintang)

- Makanan dan peralatan disediakan

- Peserta menerima sijil, buku nota dan sebagainya.

- Yuran Peserta RM150 (Kelas 3-4 jam)

- Yuran Peserta RM300 (Kelas 7-8 jam)