About Us

PROFIL SYARIKAT

Syarikat Kazz Agro Valley Sdn. Bhd. adalah satu-satunya syarikat milik bumiputera sepenuhnya. Sejarah pelopor hidroponik bermula sejak 25 tahun yang lalu dengan menjalankan kegiatan penyelidikan dan seterusnya merumus formula baja hidroponik pertama di Malaysia.

RINGKASAN EKSEKUTIF

Alhamdulillah,Syukur kepada Allah S.W.T KAZZ masih meneruskan usaha dalam merevolusi Pertanian di Malaysia.  Kazz merintis satu kaedah baru dalam industri pertanian dengan menggunakan baja cecair yang terawal di Malaysia. Sejarah KAZZ bermula pada 1988 dengan industri Maz Perabut buloh. Seterusnya Perusahaan Kazz Seni Taman.  1990 KAZZ merintis satu kaedah baru dalam industri pertanian dengan membangunkan teknologi hidroponik yang dinamakan Hidroponik Domestik dan Hidrokultur pertama di dunia. Kazz juga bertanggungjawab mempelopori Teknologi Baja Cecair yang pertama di Malaysia. 25 tahun di dalam era  3 Perdana Menteri dan 5 Ketua Menteri Negeri Melaka mengetahui kewujudan KAZZ dan kini berjaya membangunkan Kazz Agro Valley di Duyong, Melaka bagi melaksanakan Projek HerbaPonik seluruh Parlimen dan Dun di Malaysia.

KAZZ AGRO VALLEY Profile

Kazz Aggrovalley is a fully Bumiputera-owned company that is fully invested into the hydroponic industry. Its history began 25 years ago, with the company heavily invested in research and development and formulating a potential first hydroponic fertilizer in Malaysia.Currently, the company is focused on production and distribution of agricultural products that was pioneered by the company’s visionaries; Puan Khadijah Binti Surif and Encik Ahmad Bin Haji Yahya. With the vast experience accumulated over the years and the knowledge gained, comes the end product which is the Kazzponic Liquid Fertilizer which proves to be effective and efficient.

Indirectly, its will help to shape the students and teenagers to became more Eco-friendly and discipline.

Trend penggunaan baja cecair adalah untuk pelbagai jenis tanaman telah menular dan popular serta mendapat sambutan yang menggalakkan untuk tanaman konvensional. Seterusnya, syarikat Kazz Agro valley telah menghasilkan konsep tanaman yang tidak memerlukan tanah tetapi hanya menggunakan media cecair yang mengandungi nutrient yang lengkap untuk tumbesaran pokok yang ditanam.

PENGASAS FORMULA

*1988 - Industri Mazz Perabut Buloh
          - Perusahaan KAZZ Seni Taman
          - Restoran Benteng Selera KAZZ

*1990 - Kazz Hidroponik Domestik
*1998 - MULAI KOMERSIL
           - Kazz Hidroponik Domestik
           - Kazz Liquid Fertilizer

*2008 - Kazz Agro Valley

‭Industri Pegaga

Syarikat Kazz Agro Valley bercadang untuk melaksanakan dan mempraktikkan penanaman pegaga secara hidroponik kerana dengan konsep ini, pegaga akan tumbuh dengan cepat dan mengeluarkan hasil yang berkualiti tinggi. Hasil yang diperolehi juga dijamin bersih dan bebas daripada sebarang racun dan makhluk perosak. Konsep ini tidak memerlukan tugasan merumpai, menyiram dan mencangkul.

PENGALAMAN

Entiti ini khusus dalam bidang hidroponik selama lebih 25 tahun. Dengan itu, mereka ingin berkongsi dan mewujudkan kesedaran kepada semua masyarakat tentang betapa pentingnya hidroponik dalam kehidupan seharian kita.

‭MISI DAN VISI

Syarikat Kazz Agro Valley telah menyatakan hasrat “KEMPEN MERAKYATKAN HIDROPONIK” di mana ia bertujuan memberi kesedaran kepada pengguna untuk menanam sayuran yang bersih, suci dan segar untuk kegunaan sendiri di rumah atau di mana- mana walaupun hanya di kawasan yang sempit seperti di rumah apartment.


Usaha-usaha yang dijalankan oleh Kazz ternyata memenuhi seruan kerajaan mengenai “Kempen Bumi Hijau” serta “Pertanian Adalah Perniagaan” yang dapat membantu rakyat mengurangkan perbelanjaan bagi mengatasi kegawatan ekonomi yang dialami masa kini.

What is hydroponic / Apa itu hidroponic ?

These entity are specialized in this hydroponic field for more then 25 years.Since that, they would like to share and create awareness to everyone on how important hydroponic in our daily life. 


Hydroponic / Hidroponic

Those are the few items which used Hydroponic as a cropping process,such as;
 • Vegetables
 • Flowers
 • Salads
 • Fruits and a lot more

TANAMAN TANPA TANAH

Ia merupakan, sebahagian hasil tanaman yang dihasilkan menggunakan  Hidroponic seperti;
 
 • Sayur- sayuran
 • Bungaan
 • Ulam-ulaman
 • Buah-buahan dan banyak lagi.

Advantages & Benefits of Hydroponic Plant

 • Clean vegetables, tasty, quality and free from pesticide residues.
 • Double capital gains returns.
 • Do not use an electric pump.
 • Not require a large area.
 • Cheap and easy to operate.
 • No need weeding and watering.Minimal labor.
 • No need for animal droppings.
 • Can be planted next to the house, balcony, porch and patio.
 • Regardless of age to operate.
 • Do not have the skills and knowledge to the field farming.